dimarts, 13 de novembre del 2012

El dijous es debat en Ple el dictamen sobre la reforma de la Llei Orgànica del Codi Penal en matèria de lluita contra el frau

El dijous es debat en Ple el dictamen sobre la reforma de la Llei Orgànica del Codi Penal en matèria de lluita contra el frau

Data: 12/11/2012 [10:54] h.    Origen: Congrés dels Diputats

Dijous que ve, dia 15 de novembre, el Ple del Congrés dels Diputats debatrà el dictamen elaborat per la Comissió de Justícia sobre el projecte de Llei Orgànica de reforma del Codi Penal en matèria de transparència, accés a la informació pública i bon govern i lluita contra el frau fiscal i en la Seguretat Social.

 Al tractar-se d'una proposta de modificació de Llei Orgànica, el dictamen de Comissió sobre este projecte de llei necessita el respatler de la majoria absoluta de la Cambra abans de continuar la seua tramitació en el Senat.

A continuació, la Cambra Baixa debatrà les esmenes de totalitat al projecte de llei de declaració del Parc Nacional de les Cimes de la Serra de Guadarrama; i al projecte de Llei Orgànica mesures d'eficiència pressupostària en l'Administració de Justícia, per la qual es modifica la Llei Orgànica 6/1985, d'1 de juliol, del Poder Judicial. En el cas que es rebutge la seua devolució al Govern, ambdós projectes continuaran la seua tramitació en les comissions corresponents.

Finalment, el Congrés votarà la proposta de Teresa Jordà com a portaveu del Grup Mixt en la Comissió de Control dels Crèdits destinats a Gastos Reservats, d'acord amb la Resolució de la Presidència sobre secrets oficials, d'11 de maig de 2004.

Estos punts es debatran el dijous, ja que el Ple comença el dilluns, dia 12 de novembre, amb el debat del projecte de llei de Pressupostos Generals de l'Estat per a 2013, que es prolongarà el dimarts i el dimecres.

Definició del conceptes subratllats:

Una Llei Orgànica és aquella que es requerix constitucionalment per a regular certes matèries. S'oposen o distingixen de la llei ordinària a nivell de competències. Habitualment per a l'aprovació de lleis orgàniques són necessaris requisits extraordinaris com per exemple, majoria absoluta o qualificada. En els països on hi ha este escaló intermedi entre la Lleis ordinàries o comuns i la Constitució, és normal que es limite l'aplicació de les lleis orgàniques a una sèrie de matèries concretes (a este també se li denomina 'reserva de Llei orgánica'). El fonament d'esta limitació és doble:

-Obligar a la regulació amb àmplia majoria parlamentària de certes matèries molt sensibles.

-Evitar eixa regulació, que és molt més difícil de modificar, en un altre tipus de matèries més canviants i que necessiten de més flexibilitat en la seua regulació.

En Dret comparat, l'antecedent jurídic més immediat de les lleis orgàniques es troba en el Dret francés, en particular en la Constitució francesa de 1958, que va establir un escaló intermedi entre la norma constitucional i les lleis ordinàries.

Frau: Engany que es fa a un per a procurar-se un avantatge en detriment d'ell.

Un codi penal és un conjunt unitari i sistematitzat de les normes jurídiques punitives d'un Estat, és a dir, les lleis o un compendi ordenat de la legislació aplicable en matèria penal que busca l'eliminació de redundàncies, l'absència de llacunes i la universalitat: açò és, que no existisquen normes penals vigents fora del compen Els codis penals, en un cert sentit, busquen plasmar l'ius puniendi, la facultat sancionadora de l'Estat. D'esta manera, l'Estat mateix a través del legislador, busca evitar l'aplicació de penes arbitràries, ja que només pot ser sancionada penalment una conducta quan esta es consigna expressament en el mateix codi penal i amb la sanció que el mateix establix.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

FURT (SEGONA FASE)

Una altra definició d'aquest terme podria ser: El robatori és un delicte contra el patrimoni, consistent en l'apoderament de béns a...