diumenge, 30 de desembre del 2012

El PSOE plantea una reforma de la Constitución para una España federal

http://politica.elpais.com/politica/2012/12/29/actualidad/1356814724_523858.html

Una reforma constitucional suposa la modificació de la Constitució d'un Estat. La Reforma Constitucional té com a objecte una revisió parcial d'una Constitució i la substitució d'una o diverses de les seues normes que no modifiquen l'estructura i principis fonamentals del text Constitucional. En els països amb sistemes de 'Constitución rígida' o 'semirígida', les reformes constitucionals requerixen d'un procediment especial, divers a què utilitza per a l'aprovació de les lleis ordinàries. En ella es coneixen tres mecanismes per a canviar o modificar quelcom dins de la seua constitució, estos són: Esmena, Reforma i Constituent. A Espanya, no obstant això, es reconeixen dos formes: un procediment ordinari i un altre agreujat (este últim per a diversos articles de major rellevància constitucional)

Un estat federat o entitat federativa és, en una de les seues accepcions, l'entitat subnacional en que es dividix una federació. Es caracteritza per ser una porció de territori els habitants de la qual es regixen per lleis pròpies, encara que sotmesos en certs assumptes a les decisions del poder federal central. Generalment, els estats subnacionals antecedixen al nacional, la qual cosa dóna coherència al sistema federal. És a dir, és una unitat delimitada territorialment que en unió d'altres entitats conformen a una nació. En els sistemes federals les entitats poden participar en les activitats governamentals nacionals i actuar unilateralment, amb un alt grau d'autonomia, en les esferes autoritzades en la constitució, inclús en relació amb qüestions decisives i, en certa manera, en oposició a la política nacional, ja que els seus poders són efectivament irrevocables.
El PSOE aposta per una àmplia reforma de la Constitució per a donar cabuda a un Estat federal que supere les limitacions que té l'actual Estat de les Autonomies, mantenint la indissoluble unitat de la nació espanyola.
Per a impulsar eixe projecte, el president de la Junta d'Andalusia i del PSOE, José Antonio Griñán, presentarà en la segona setmana de gener un document en què aposta per una Espanya federal com a punt de trobada entre posicions recentralitzadores i tendències independentistes. La proposta ha sigut elaborada per catedràtics i professors de Dret Constitucional i Financer, junt amb distints exdirigents socialistes.

Es possible que els articles que es vagen a reformar siguen els del Títol III, que fan referència a les Comunitats Autònomes (Art. 137 al art. 158).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

FURT (SEGONA FASE)

Una altra definició d'aquest terme podria ser: El robatori és un delicte contra el patrimoni, consistent en l'apoderament de béns a...