diumenge, 30 de desembre del 2012

La conquesta del carrer



ànim de lucre: Pot definir-se com «intenció o voluntat d'obtenir guany, profit o utilitat d'una cosa» o «intenció d'obtenir un avantatge patrimonial directe (un increment de patrimoni) com a correlat de l'apoderament de les coses alienes», podent també definir-se en sentit ampli com «propòsit d'enriquiment, guany econòmic, profit o avantatge» incloent els supòsits en què es tinga mòbil de liberalitat, pura beneficència o ànim contemplatiu.
Un sector del pensament jurídic entén l'ànim de lucre amb laxitud, identificant-lo amb el propòsit d'obtenir qualsevol benefici d'índole material o espiritual, mentre que un altre sector doctrinal, més estricte entén que aquest avantatge patrimonial ha de consistir en l'apropiació de la cosa aliena. La jurisprudència i la doctrina majoritària l'entenen en sentit ampli, com animus lucri faciendi gratia és a dir, considerant-lo com «propòsit d'enriquiment, guany econòmic, profit o avantatge».
malversació: delicte que cometen les autoritats o funcionaris que sostrauen o consenten que un tercer sostraga cabals o efectes públics que tenen al seu càrrec.
malversació de diners públics; (malversació de cabals públics): Recull un tipus bàsic i un altre per omissió, a les que atorga el mateix tractament, consistint la primera a sostraure els cabals o efectes públics que l'autoritat o funcionari públic tinga a càrrec seu per raó de les seves funcions, caracteritzant la malversació passiva pel fet que l'autoritat o funcionari públic consent la substracció dels esmentats cabals o efectes públics per part d'un tercer.
Subjecte actiu només pot ser l'autoritat o funcionari públic definit a efectes penals en l'article 24 del Codi Penal. El verb nuclear típic està constituït per «sostraure», que s'ha d'equiparar al terme «apropiar», en aquest sentit, el mateix article exigeix ​​que la sostracció es realitze amb ànim de lucre, el que suposa el desig d'incorporar els béns al patrimoni propi o de tercer.

Bibliografia:



Fet per Silvia López Guijarro                           Grup V

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

FURT (SEGONA FASE)

Una altra definició d'aquest terme podria ser: El robatori és un delicte contra el patrimoni, consistent en l'apoderament de béns a...