dimecres, 12 de desembre del 2012

Enllaç de la notícia: 

http://ccaa.elpais.com/ccaa/2012/12/11/andalucia/1355253752_427106.html

Conceptes: 

1.- AMNISTIA: 

És una causa d'extinció de la responsabilitat penal. És un acte jurídic, normalment emanat del poder legislatiu, pel que una pluralitat d'individus que havien estat declarats culpables d'un delicte passen a considerar-se innocents per desaparició de la figura delictiva.

A diferència de l'indult, que extingeix la responsabilitat penal actuant sobre la pena derivada d'un delicte (la persona segueix essent culpable, però se li ha perdonat el compliment de la pena), la amnistia actua sobre el mateix delicte. Per això, l'amnistia sol tindre efectes retroactius i, entre ells, extingeix tota responsabilitat penal o civil i anul·la els antecedents penals. Pel mateix motiu, és general, ja que actua sobre tots que van cometre aquest delicte, i no sobre individus concrets.

L'amnistia sol suposar un nou judici de valor sobre la conveniència de prohibir o sancionar una conducta. Per això, les lleis o actes d'amnistia són més freqüents en moments de canvis socials o de règims polítics i, ocasionalment, s'associa amb el perdó de presos polítics. No obstant això, el seu ús pot ser objecte de polèmica, perquè pot provocar la impunitat dels que van cometre greus fets durant un règim anterior.

2.- EDIL (REGIDOR): 

(Dit també actualment conseller o paer) és un membre de la corporació municipal, elegit pel conjunt de la població d'un terme. Els regidors elegeixen i/o destitueixen el batlle del municipi i dirigeixen o controlen l'activitat de l'ajuntament i prenen les decisions relatives a la governació del municipi.

Segons la Llei orgànica 5/1985 del règim electoral general[1], a Espanya el nombre de regidors ve donat pels habitants del municipi, excepte en els municipis que funcionin en règim de consell obert.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

FURT (SEGONA FASE)

Una altra definició d'aquest terme podria ser: El robatori és un delicte contra el patrimoni, consistent en l'apoderament de béns a...